Забавления наоколо

Сапарева баня се отличава с преобладаващ планински релеф, което я прави изходен пункт за множество туристически маршрути, излети и екскурзии по екологичните пътеки и притегателен център за балнео туризъм.  Стръмните склонове на Кабулския дял на северозападната част на Рила с дълбоко врязаните реки Джерман и Горица, Седемте рилски езера и екологично чистата, почти девствена природна среда създават великолепни условия за планински туризъм.

От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Паничище, Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир. От близките села могат да се предприемат интересни туристически походи из Северозападна Рила. По екологична пътека може да се стигне до водопада на река Бистрица, маркирани пътеки отвеждат до планинските хижи, а любителите на височините могат без особени усилия да достигнат до върховете Голям и Малък Сиврия, Кабул и др.

Особено преживяване предлага посещението на каскадата от седем водопада, предпоследният от които – Овчаренският, е висок 39м. Уникално богатство на района е единственият гейзер на Балканите. Минералната вода е една от най-топлите в Европа – 103 С и е с доказани лечебни свойства.  Аква клуб Котвата разполага и предлага на своите посетители външни целогодишни басейни с минерална вода, спа център и ресторант. Други забележителности в околността са Крепостта Цари Мали Град, която е  разположена на хълма „Свети Спас“, над с. Белчин, на 22 км от Сапарева баня.